Sådan bliver du en bedre fotograf derhjemme!

Vi fotograferer allesammen hele tiden i dag, da telefonen altid ligger indenfor vores korte armes rækkevidde, og så deler vi billederne med venner, familie og vildtfremmede på Facebook og Instagram. Ofte er det børnebillederne, der giver likes og kommentarer, men hånden på hjertet, er det ikke altid, at billederne er specielt gode. Nu siger jeg ikke, at vi alle er udlærte fotografer med svendebrev og har investeret i dyrt fotoudstyr og spejlreflekskamera. Jeg kender flere, der har købt sig et fint SLR kamera, fordi nu vil de gerne lave nogle flotte billeder, og tanken går ofte på at, hvis jeg har et dyrt kamera, kommer det nok af sig selv. Det er noget sludder, da det kræver tålmodighed, gåpåmod og udholdenhed at lære sit SLR kamera at kende, og langt de fleste ender med at bruge den grønne knap, der betyder, at kameraet faktisk bestemmer det hele. Næsten altså. Du bestemmer motivet og trykker på knappen. Men ellers bestemmer du ikke noget. Det er faktisk kameraet, der laver billederne med din hjælp. 

Det er det samme, der sker på din telefon. Ja, jeg overlader også mig selv i teknikkens hænder bortset fra at bestemme motivet og så trykke på knappen. Jeg gør det faktisk rigtigt meget, da telefonen er det lettest tilgængelige kamera, jeg har. Ligesom det også er dit.

Derfor vil jeg gerne hjælpe dig med at lave lidt bedre billeder med din telefon, så du får nogle lidt flottere billeder af dine børn, du kan poste på diverse medier.

Komposition:

Tænk over hvordan du placerer dit motiv i billedet. Motivet behøves jo ikke altid at være i midten. Det er lidt en smagssag, hvad man syntes er godt og heldigvis for det. Måske kan du kan bruge en blomst eller andet som forgrund, da det kan give en god stemning til billedet.  

Lys:

At fotografere betyder “at tegne med lys”, så man roligt sige, at lyset betyder noget for et billede. Jeg ved godt, at du ikke har en flash eller noget andet lys, du lige kan bruge. Men prøv at se, hvad det naturlige lys kan gøre. Et hurtigt råd fra mig er, at du nok ikke skal sætte den lille purk ud midt på græsplænen med solen i øjnene. Det giver ikke et godt resultat, men find en skygge og prøv dig frem der. Derhjemme kan du med stor fordel bruge det lys, der kommer fra vinduer eller døre.

Der findes også et utal af apps, du kan bruge til at forbedre dine billeder eller give dem lige præcis den stemning, du ønsker. Gør lige det du vil, da billeder er meget subjektive, og det du syntes er fedt, er ikke nødvendigvis det, som naboen syntes er fedt. Men det vigtigste er jo, at du får nogle billeder, du synes er gode.

I øjenhøjde:

Når du fotografere børn er det oftest en god ide at komme ned på gulvet, hvor børnene og stemningen er. For at få de naturlige billeder af ungerne, er mit råd, at du lader være med at fortælle dem, at nu skal de smile. For så kan du være sikker på, du får et smil, og det plejer at være et af de skabede smil, der går fra øre til øre med hele tandsættet blottet. Lad dem lege og hygge sig og fang så momentet, når det er der.


Her er lidt billeder, som jeg selv har taget med min telefon. De er taget, mens vi har været i gang med at lave dagligdagsting, så jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at nu skal du lige gøre sådan her lille ven, og så tager far lige et lille billede af dig. De er alle taget, mens tingene skete naturligt. Det er ikke en forbrydelse at placere børnene i den lyskilde, du gerne vil bruge, bare de selv får lov at udfolde sig. Jeg er ikke god på billeder!

Overskriften er et udsagn, jeg dagligt møder, når jeg skal lave portrætter. 

Hvorfor mon det er sådan? 

Det kan vel ikke KUN være fordi, at du har prøvet at få taget et billede til en familiefest, hvor maden hænger halvvejs ude af munden, som om den forsøger at flygte tilbage ned på tallerkenen igen. Det kan vel ikke KUN være fordi, du fik lavet et dårligt skoleportræt i 8. klasse, hvor du glemte at smile, fordi du koncentrede dig om den gule bums midt på næsen. Det kan vel ikke KUN være fordi, at du fik taget et billede siddende på en strandstol på Mallorca, hvor det tydeligt fremgår, at maven er blevet voksen og er ved at flytte hjemmefra. Det kan vel ikke KUN være fordi, at du på det gamle familiebillede der hænger på væggen hos oldemor kom til at lukke øjnene, da fotografen trykkede på udløseren, og du derfor konstant bliver mindet om, at det kun var dig, der ikke kunne finde ud af at blive fotograferet. Det kan vel ikke KUN være fordi, at du dagligt ser smukke billeder af “lækre” mennesker på instagram, hvor det hele i virkeligheden er taget ud af kontekst og forvrænger virkeligheden. Det kan vel ikke KUN være fordi, at det gik galt til din studenterfest og du fik taget et billede, mens du drak tequila BOM BOM af din hue. Det kan vel ikke KUN være fordi, at fotografen ALTID fotografere dig fra din forkerte side.

Eller kan det?

Du forsøger sikkert altid at være den bedste udgave af dig selv. Men nogle gange giver du lidt op, og tror ikke at det er muligt at få lavet nogle flotte vellignende portrætter af dig selv. Men det sjove er, at du altid kan se når nogen du kender, får lavet et godt portræt. Det er du ikke sen til at rose med gloser som: 

“Neeeej altså. Det er LIIIIGE dig” eller

HOLD NU K…, DET ER GODT!” 

Når det så bliver din tur til at blive fotograferet, bliver du nervøs. Du tænker, om du nu kan leve op til de andres meget flotte portrætbilleder? Selvfølgelig kan du det. Og det kan du, fordi du har bestemt dig for, at det skal blive godt, og fordi du har valgt en god og tålmodig fotograf, der giver sig tid til dig og har masser af gode råd til, hvordan det bliver en succes. 


Daniel


PS: Og lur mig om ikke dine venner, kollegaer og andre i din omgangskreds vil sige “Det er altså et s…. godt billede af dig!”

    

1
Using Format