Sådan bliver du en bedre fotograf derhjemme!

Vi fotograferer allesammen hele tiden i dag, da telefonen altid ligger indenfor vores korte armes rækkevidde, og så deler vi billederne med venner, familie og vildtfremmede på Facebook og Instagram. Ofte er det børnebillederne, der giver likes og kommentarer, men hånden på hjertet, er det ikke altid, at billederne er specielt gode. Nu siger jeg ikke, at vi alle er udlærte fotografer med svendebrev og har investeret i dyrt fotoudstyr og spejlreflekskamera. Jeg kender flere, der har købt sig et fint SLR kamera, fordi nu vil de gerne lave nogle flotte billeder, og tanken går ofte på at, hvis jeg har et dyrt kamera, kommer det nok af sig selv. Det er noget sludder, da det kræver tålmodighed, gåpåmod og udholdenhed at lære sit SLR kamera at kende, og langt de fleste ender med at bruge den grønne knap, der betyder, at kameraet faktisk bestemmer det hele. Næsten altså. Du bestemmer motivet og trykker på knappen. Men ellers bestemmer du ikke noget. Det er faktisk kameraet, der laver billederne med din hjælp. 

Det er det samme, der sker på din telefon. Ja, jeg overlader også mig selv i teknikkens hænder bortset fra at bestemme motivet og så trykke på knappen. Jeg gør det faktisk rigtigt meget, da telefonen er det lettest tilgængelige kamera, jeg har. Ligesom det også er dit.

Derfor vil jeg gerne hjælpe dig med at lave lidt bedre billeder med din telefon, så du får nogle lidt flottere billeder af dine børn, du kan poste på diverse medier.

Komposition:

Tænk over hvordan du placerer dit motiv i billedet. Motivet behøves jo ikke altid at være i midten. Det er lidt en smagssag, hvad man syntes er godt og heldigvis for det. Måske kan du kan bruge en blomst eller andet som forgrund, da det kan give en god stemning til billedet.  

Lys:

At fotografere betyder “at tegne med lys”, så man roligt sige, at lyset betyder noget for et billede. Jeg ved godt, at du ikke har en flash eller noget andet lys, du lige kan bruge. Men prøv at se, hvad det naturlige lys kan gøre. Et hurtigt råd fra mig er, at du nok ikke skal sætte den lille purk ud midt på græsplænen med solen i øjnene. Det giver ikke et godt resultat, men find en skygge og prøv dig frem der. Derhjemme kan du med stor fordel bruge det lys, der kommer fra vinduer eller døre.

Der findes også et utal af apps, du kan bruge til at forbedre dine billeder eller give dem lige præcis den stemning, du ønsker. Gør lige det du vil, da billeder er meget subjektive, og det du syntes er fedt, er ikke nødvendigvis det, som naboen syntes er fedt. Men det vigtigste er jo, at du får nogle billeder, du synes er gode.

I øjenhøjde:

Når du fotografere børn er det oftest en god ide at komme ned på gulvet, hvor børnene og stemningen er. For at få de naturlige billeder af ungerne, er mit råd, at du lader være med at fortælle dem, at nu skal de smile. For så kan du være sikker på, du får et smil, og det plejer at være et af de skabede smil, der går fra øre til øre med hele tandsættet blottet. Lad dem lege og hygge sig og fang så momentet, når det er der.


Her er lidt billeder, som jeg selv har taget med min telefon. De er taget, mens vi har været i gang med at lave dagligdagsting, så jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at nu skal du lige gøre sådan her lille ven, og så tager far lige et lille billede af dig. De er alle taget, mens tingene skete naturligt. Det er ikke en forbrydelse at placere børnene i den lyskilde, du gerne vil bruge, bare de selv får lov at udfolde sig. 


Using Format